Pups & Pubers

een goede start, het halve werk

Begeleiding zo lang het nodig is…

Mijn manier van begeleiden staat in beginsel meer in het teken van ontdekken en sturen, dan in trainen van zit, af en blijf. Door jou de juiste info te geven en mijn begeleiding af te stemmen op jouw behoeften, wordt elke les “custom made” voor jou!

PuppyPerikelen

De wereld van je pup wordt steeds groter, de ontwikkeling van ALLES in het lijfje is nog in volle gang en daarnaast moet hij dan ook nog ‘éven’ gesocialiseerd worden. Op internet, maar ook via sommige hondenscholen krijg je dan leuk een lijst mee van ‘dingen’ die jouw pup de komende 2 maanden moet zien.

Dus ga jij met je goede gedrag netjes die checklist afwerken:

  • Markt:
  • School:
  • Andere honden:
  • Verschilende dieren:
  • enz. enz.

Socialiseren is m.i. het leren omgaan met soortgenoten en huisgenoten, dus ik verkies in dit geval de term habitueren: omgaan met de omgevingsfactoren. Al die dingen op de lijst hebben niets met soort- of huisgenoten te maken, maar het leren omgaan met alles wat er in zijn wereld aanwezig is.

En dat is niet gebonden aan die eerste 12 tot 16 weken, maar doe je een heel hondenleven lang. Het is niet zo dat je met 1 keer iets doen, of 4 / 5 weken achter elkaar elke week iets doen, je pup leert omgaan met al die prikkels. Voorbeeld: DE MARKT (erg symbolisch voor alle pupeigenaren) Je gaat naar de markt en loopt met ‘je baby’ netjes aangelijn ‘over de markt’, weer een vinkje op je lijst, maar je hebt waarschijnlijk een hond die getraumatiseerd is voor grote mensenmassa’s.

Bedenk vooraf: “Wil ik ooit gezellig samen met mijn naar de markt kunnen?” Zorg dan dat hij van op afstand aan die drukte kan wennen, op je arm, niet op de grond tussen al die benen. Zie je niet de noodzaak om later gezellig met je hond naar de markt te gaan, doe die pup een plezier en ga lekker naar een bos 🙂 .

Puppies, maar ook pubers en volwassen honden, moeten op regelmatige basis al die gebruikelijke prikkels – op gepaste afstand – blijven ondervinden om het als ‘normaal’ te ervaren. Dat proces gaat voor elke pup anders en ik kan je daarin ondersteunen.

In mijn beleving moet een hond ook echt hond kunnen zijn… geen machine. ZIT – AF – BLIJF ga ik je niet leren… dat ontstaat vanzelf gedurende de eerste maanden, als je leuke dingen onderneemt en door leuk bezig te zijn met je pup leert deze veel meer dan je denkt 😉

Je krijgt in mijn lessen een hoop handvatten mee, hoe je bvb goed kunt socialiseren, stressignalen & lichaamstaal en hoe je jouw pup het beste kunt helpen in moeilijke situaties.

De lessen worden verspreid over enkele maanden, geheel op afspraak, dus je zit ook niet vast aan een vaste dag en tijd en de volle 100% aandacht gaat naar jou en jouw pup. Doordat ik je voldoende handvatten meegeef na elke les, is het ook niet noodzakelijk elkaar wekelijks te zien. Je kunt me wel altijd bellen als je ergens tegen aan loopt!

PuppyPerikelen is een blok van 5 lessen en mogelijk aan te vullen met extra lessen, indien je toch extra begeleiding nodig hebt (bvb het is je eerste hond, of je hebt een onzeker, druk, angstig, asociaal, pupje dat niet mee kan komen in de klas van de hondenschool

PuberTijd

Dit filmpje is van mijn eigen hond, Suusi, op dat moment vol in de pubertijd en ja de hele kamer lag onder surprised. Ik heb me eerst rotgelachen en vervolgens de honden buiten gelaten, daar een beetje met ze lopen keten en toen in mijn eentje de hele woonkamer en keuken gezogen en gedweild… van een nood een deugd maken noemen ze dat 😉

PuberTijd

Dát is nog eens een aparte periode!!! Je bent zielsveel van dat beessie, dat snoezige pupje, gaan houden en ineens (zo lijkt) haalt dat monster het bloed onder je nagels vandaan en drijft je tot wanhoop. NIETS lijkt hij nog te snappen, en al die energie die je in de training hebt gestopt, lijkt binnen 1 week allemaal overboord gegooid.

Geloof me, dat is niet zo 😉

Vanaf een maand of 7 / 8 kan je pup dus wel ineens doen alsof hij er niets meer van snapt. hij haalt dingen uit die je nooit van hem verwachtte en heeft een dikke dot watten in zijn oren. Gewoon blijven doorademen!!! Dit heet pubertijd en als je kalm kunt blijven, en de oefeningetjes gewoon rustig kun blijven herhalen, laat hem dan die pubertijd maar een beetje (gecontroleerd) flierefluiten.

Geniet van die capriolen en lach, want dat mag :-). Bedenk dat veel honden die worden afgestaan ter adoptie, tussen 8 en 14 maanden oud zijn. En begrijpelijk hoor, want sommige pubers ‘maken er echt een potje van’! Uiteindelijk kan de hond er zelf niets aan doen; die heeft geen opzet voor ogen, geen “voorbedachte rade”. Hij zoekt gewoon naar dingen die hem het meeste opleveren: aandacht – of dit nu positief [een blije baas] of negatief [een boze baas] is.

Jouw pup de juiste start?
Weer op één lijn met je puber?

k

Puppy - Puber - lessen

Wat mij anders maakt dan een hondenschool, is dat ik me richt op de mogelijke struikelblokken van later. Ervaringen vanuit mijn gedragsbegeleidiging geven me een goed beeld van wat niet hoort en daar kun jij je voordeel mee doen!

Meer info…>

Thema-lessen

Trekken aan de lijn, opspringen bij bezoek, een beter ‘HIER’ komen, net even de puntjes op de i in de dagelijkse wandeling… Ik kan je helpen met tips & tricks, zodat het omgaan met je hond weer een stuk(je) aangenamer wordt.

Meer info…>

Abonnement?

Abonneer je nu op een brave hond! Ik kan jou ook structureel helpen met de dingen waar je tegen aan loopt. Voor een vaste prijs per maand help ik je waar nodig en je kunt je bundel elk kwartaal bijstellen of opzeggen 🙂

Meer info…>